La nostra esola

La nostra esola

dilluns, 18 d’abril del 2016

RELIGIONS MONOTEISTES

        ISLAM


Mahoma va ser el fundador i el principal profeta de l'islam.
Al començament es guanyava la vida guiant els viatgers que circulaven pel seu país camí de l'Extrem Orient, fins que va rebre la visita de l'àngel Gabriel,el qual li va comunicar una missió: ser un profeta



LLIBRES, CREENCES I NORMES

El llibre sagrat de l'islam és l'Alcorà .S'hi diu el que ha de fer un musulmà durant la seva vida.
Els musulmans creuen en l'existència d'un sol Déu ,el qual anomenen Al.là. Ell és el creador de tot, és etern, misericordiós i compassiu.

Les normes dels musulmans es basen en els cinc pilars que regulen la vida dels creients:
1-La confessió de fe
2-La pregària
3-L'almoina
4-El dejuni
5-El pelegrinatge a la Meca

La confessió de fe: Els musulmans pronuncien aquestes paraules:Al.là és l'únic Déu i Mahoma el seu profeta.


La pregària: Resen 5 cops al dia: a l'alba, a migdia, a mitja tarda,a la posta de sol i a la nit.
Aquesta pregària es fa mirant a l'est, cap a on surt el Sol.




L'almoina: tot creient comparteix els seus béns amb els pobres.



El dejuni: Durant el mes del Ramadà, els musulmans no mengen ni beuen desde la sortida del Sol fins a la seva posta.


El pelegrinatge a la Meca:Tot bon musulmà, si té salut i possibilitats econòmiques ,peregrina a la Meca com a mínim un cop a la vida.




LLOC DE CULTE I CELEBRACIONS




La mesquita és el temple dels musulmans. S'hi reuneixen els divendres per celebrar les festes religioses.L'imam guia les pregàries a la mesquita.

El divendres és la festa setmanal.Aquest dia descansen de la feina, van a la mesquita i les famílies es reuneixen.
Algunes de les festes més importants de la religió islàmica són:
1- La Nativitat
2-El dia del sacrifici
3-Ramadà
4-Final del dejuni
La festa de la Nativitat,en la qual se celebra el naixement de Mahoma

El dia del Sacrifici, en el qual se celebra el final del pelegrinatge a la Meca i es recorda el sacrifici que Déu va sol.licitar a Abraham com a mostra de la seva fe.

Els musulmans celebren un mes de dejuni o Ramadà.


Aquest temps ajuda els musulmans a fomentar la seva relació amb Déu i amb les altres persones, especialment les que viuen en la pobresa.Quan finalitza el Ramadà ,se celebra la gran festa musulmana del final del dejuni,que consisteix en un àpat festiu.


ACTIVITATS







EL JUDAISME


La religió jueva era la religió de Jesús.Moltes de les coses que feia Jesús ,com anar a la sinagoga,llegir la Bíblia hebrea o celebrar la Pasqua,encara la conserven els jueus.
El judaisme comença amb la promesa que déu fa a Abraham.

Abraham era un patriarca que vivia a la ciutat d'Ur de Caldea.Déu li va prometre que seria pare d'un gran poble i que li donaria una terra.Per fer-ho Abraham havia de tenir fe i confiar amb la paraula de Déu.I fou així, Abraham es va convertir en el pare del poble elegit per Déu del qual naixeria el Messies, i la terra que li va ser lliurada era Israel.

LLIBRES, CREENCES I NORMES

Els llibres  que recullen les creences del judaisme són: la Bíblia hebrea i el Talmud.La Bíblia hebrea coincideix amb molts dels llibres que formen l'Antic Testament de la Bíblia cristiana.

Els jueus creuen en un únic Déu anomenat Jahvé.És un déu que ha creat el món i les persones a la seva imatge.
 Per als jueus,l'Aliança que Déu va establir amb el seu poble a través d'Abraham i Moisés és el més important.Per això,procuren complir els Deu Manaments.


TEMPLES I CELEBRACIONS

La sinagoga és el temple dels jueus.S'hi reuneixen els dissabtes per llegir la Bíblia hebrea,cantar salms i resar.A més és un centre de reunió i d'ensenyament.




Els nens hi aprenen les tradicions jueves.Els encarregats de celebrar els actes religiosos són els rabins.

El dia de descans dels jueus és el dissabte i les seves tres festes més importants són:
la Pasqua:celebren la sortida d'Egipte

la festa dels Tabernacles:que recorda com van viure els israelites en el desert guiats per Moisés

Pentecosta: que commemora el lliurament de les Taules de la LLei






pregària CRISTIANISME Desde fa més de mil anys,el cristianisme és la religió de la majoria dels habitants del nostre país. En totes les ciutats i pobles se celebren festes cristianes.A més , el cristianisme és la religió MONOTEISTA més estesa pel món. El cristianisme es va iniciar amb JESÚS DE NATZARER,que era jueu.Jesucrist és el MESSIES promès per Déu.Els cristians creuen aquesta veritat i l'anincien a tots els homes.Jesucrist va anunciar al món la bona nova de l'amor de Déu. LLIBRES ,CREENCES I NORMES El llibre sagrat per als cristians és la BÍBLIA,que és Paraula de Déu.
En el L'ANTIC TESTAMENT s'explica la relació de déu amb el poble d'Israel. També s'hi narren els fets des de la Creació fins a l'anunci de la vinguda de Jesús,el Messies. El NOU TESTAMENT conté la vida i el missatge de Jesucrist i la vida dels primers cristians. Els cristians creuen el que Jesús ensenya: Déu és Pare de tots els homes i és Amor i Creador del món i de la vida.Creuen que déu dóna l'Esperit Sant per viure el missatge de Jesús. Els cristians compleixen els Deu Manaments,però, sobretot, la seva norma és compli el manament de l'Amor. Jesús va dir: EL PRIMER MANAMENT ÉS: ESTIMA EL SENYOR,EL TEU DÉU,AMB TOT EL COR AMB TOTA L'ÀNIMA,AMB TOT EL PENSAMENT AMB TOLA LA FORÇA.EL SEGON ÉS AQUEST: ESTIMA ELS ALTRES COM A TU MATEIX.NO HI HA CAP MANAMENT MÉS GRAN QUE AQUEST. TEMPLES I CELEBRACIONS. L'església és el temple on es reuneixen els cristians.Els capellans o preveres presideixen les ceremònies religioses. El diumenge és el dia de festa. La paraula diumenge significa"dia del Senyor".Els cristians es reuneixen a l'església per escoltar la Paraula de Déu,pregar junts i celebrar l'EUCARISTIA.
LES FESTES dels cristians estan relacionades amb els principals esdeveniments de la vida de Jesús. Per Nadal , el 25 de desembre ,es celebra el naixement de Jesús.Déu es fa home.
Per Setmana Santa es recorden els últims dies de la vida de Jesús.
Durant la Pasqua se cebebra que Jesús ha ressusciat i viu per sempre.
A la Pentecosta se celebra l'origen de l'Església i es recorda la vinguda de l¡Esperit Sant
ACTIVITAT 1 ACTIVITAT2 ACTIVITAT3 ACTIVITAT 4 ACTIVITAT 5 ACTIVITAT 6 ACTIVITAT 7 ACTIVITAT 8